• Noodkreet jeugdvoorzitter Excelsior \\'20

  In de krant van deze week stond een noodkreet van Remko Dijkmans, jeugdvoorzitter van voetbalvereniging Excelsior ’20. Remko is al ruim 25 jaar betrokken bij deze vereniging en heeft besloten om ermee te stoppen. Hij stopt omdat hij het zat is om steeds maar weer aan alle eisen van de ouders te voldoen. Steeds meer ouders stellen hun eigen kinderen centraal. De vereniging moet rekening houden met hun wensen. Hun kind moet in het gewenste team, op het gewenste veld, met de gewenste leiders en trainers, anders stopt hun kind met voetbal bij de verenging en stoppen ze zelf als vrijwilliger (mochten ze al bereid zijn iets te willen doen). Remko stopt per 1 januari 2018 en eindigt met de volgende woorden: 

  Pak uw eigen verantwoordelijkheid en werk met elkaar samen! Voetbal is een teamsport en de vereniging zijn wij allemaal: spelers, ouders, kaderleden en supporters. Als we dat weer met z\'n allen onderschrijven, dan maken "vele handen leuk werk".

  De reactie van Remko Dijkmans is ook bij onze vereniging heel herkenbaar. Ook bij FC ’s-Gravenzande spelen de eisen/belangen/wensen van ouders en hun kinderen een steeds grotere rol, wat veel tijd en energie kost van het kader. Bij talloze jeugdteams zorgen ouders voor problemen en komen richting het jeugdkader met klachten, omdat (in hun ogen) hun zoon of dochter tekort gedaan wordt. Zomaar een aantal klachten/opmerkingen:

  • Mijn kind zit niet in het juiste team, hij kan veel beter, maar krijgt geen enkele kans
  • De kleding waarin ze moeten spelen kan echt niet meer, ze lopen erbij als zwervers
  • Er is onvoldoende training voor mijn zoon/dochter en de trainer is eigenlijk niet capabel genoeg
  • Waarom speelt mijn kind altijd op de achterste velden en kunnen de speel/trainingstijden niet anders?
  • Er zitten teveel /te weinig spelers in het team van mijn zoon/dochter
  • Waarom is er geen sponsor voor het team van mijn kind?
  • Waarom komt mijn kind niet in aanmerking voor dispensatie of voor vervroegde overgang naar een oudere leeftijdscategorie?

   

  Bij FC ’s-Gravenzande doen (gelukkig) een groot aantal enthousiaste vrijwilligers hun stinkende best om het iedereen zoveel mogelijk naar de zin te maken, met als belangrijkste doel het plezier op het voetbalveld van alle jeugdleden van FC ’s-Gravenzande. Maar ook vrijwilligers moeten plezier hebben en houden in de uitvoering van hun werkzaamheden en wij merken dat dit bergafwaarts gaat, als steeds meer (negatieve) energie gestoken moet worden in gesprekken met ontevreden ouders, het bemiddelen bij geschillen, het zoeken naar oplossingen, etc, etc.

  Vandaar dat wij deze noodkreet van Remko Dijkmans graag onder jullie aandacht willen brengen. De volledige afscheidsbrief van Remko is hier te vinden

  Bestuur FC ’s-Gravenzande