Frank van der Heiden (kopbal)

TOTO KNVB beker kwalificatieronde 1, kwalificatieronde 1 BV

18 augustus 2018 14:30

M. (Martijn) Vos

Derde divisionist Quick was de eerste tegenstander in de kwalificatieronde om de ”TOTO KNVB beker” en na ruim 90 minuten stond de mooie en verdiende eindstand van 3-2 op het scorebord van het Juliana Sportpark. Door deze overwinning wacht dinsdagavond 21 augustus de volgende wedstrijd thuis tegen Excelsior Maassluis.

FC ’s-Gravenzande haalde de finale en speelde op Hemelvaartsdag op het veld van DHC tegen Sportlust’46. Dankzij een 2-0 zege ging de beker jammergenoeg mee naar Woerden. Het leverde voor alle ploegen die de halve finale haalden in de districtsbeker wel een ticket op voor deelname aan de strijd om de ”TOTO KNVB beker”.

Aftastend begin

Na een wat voorzichtig begin van beide ploeg was het Quick dat de eerste speldenprik uitdeelde. Marc Boshoff schoot goed in, maar doelman Danny Koning had weinig moeite met zijn inzet. Na een kwartier spelen was hij weer gevaarlijk, ditmaal uit een vrije trap, maar die ging net naast. Nadat Frank Broos op aangeven van Yuri Westhoff kon uithalen, rolde de bal ook rakelings naast de paal, maar wel aan de verkeerde kant. Kort hierna kwam de thuisploeg goed weg toen Steven de Kruijff de bal op de lat schoot. FC ’s-Gravenzande kwam steeds beter in haar spel, en dat leverde een aantal prima mogelijkheden op om de score te openen. Een inzet van Patrick Triep smoorde in de Quick defensie. Hij probeerde dit even later nog eens, maar schoot de bal tegen doelman Mark Jacobs. In de rebound was het Yuri Westhoff die nogmaals kon uithalen, maar dat was van te grote afstand en bovendien veel te zacht. Na ruim een half uur spelen was er een prima actie van Frank Broos. Hij speelde twee tegenstanders uit in de 16 meter, schoot zelf in, maar had beter kunnen afspelen op Yuri Westhoff die er veel beter voorstond, nu rolde de bal naast. Het bleef kansen regenen voor de thuisploeg in de slotfase van de eerste helft. Zo schoot Yuri Westhoff de bal recht in de handen van de Quick doelman, Patrick Triep kwam weer vrij voor de sluitpost maar kon het ook nu niet afmaken. Drie minuten voor rust kwam dan toch de verdiende voorsprong op het scorebord. Gijs Abbas torende bij een hoekschop van Sander Koeleman ver boven iedereen uit en kopte de bal onhoudbaar binnen: 1-0. De kans op een verdubbeling van de voorsprong was er nog voor Roy Vermolen, maar op aangeven van Patrick Triep raakte hij de bal niet goed.

Met de rug tegen de muur

Wie dacht dat FC ’s-Gravenzande het rustiger aan ging doen om de voorsprong te behouden kwam bedrogen uit. In de eerste 10 minuten stond Quick met de rug tegen de muur. Dat leverde een kans op voor Patrick Triep die zich goed vrij speelde, en een aantal hoekschoppen, maar geen doelpunten. Nadat voor Quick Mehmet Güngör een keer kon uithalen, maar zijn inzet zag gestopt door Danny Koning was het in de 61e minuut weer raak. Een hoekschop van Patrick Triep werd in een scrimmage voor het doel doorgekopt door Yuri Westhoff waarna Pascal Broch de bal via onderkant lat binnenkopte: 2-0. In de 68e minuut wist Quick wat terug te doen. Een inzet van Marc Boshoff werd door Danny Koning tot hoekschop verwerkt. Uit deze hoekschop was het in een overvol strafschopgebied Govert Lonzième die raak kopte: 2-1. Toch wist vier minuten later de thuisploeg de voorsprong weer te vergroten. Na geklungel in de Quick defensie kwam Patrick Triep in het bezit van de bal, gaf die mee aan Frank Broos en maakte het beheerst af: 3-1. Toch gaf Quick zich nog niet gewonnen en kreeg nog wat mogelijkheden om de stand een beter aanzien te geven. Een vrije trap werd door de verdediging van FC ’s-Gravenzande tot hoekschop verwerkt en invaller Murat Asig schoot de bal tegen de paal, die rolde uiteindelijk via een curve aan de andere kant van het doel naast. Maar de treffer kwam er alsnog toen ver in blessuretijd Frank van der Heiden met een mooie kopbal de eindstand op 3-2 bepaalde.

Maar de overwinning kwam niet meer in gevaar, dankzij een prima teamprestatie gaat FC ’s-Gravenzande door naar de tweede kwalificatieronde op dinsdagavond 21 augustus om 20.00 uur op het Juliana Sportpark.

Voorafgaande aan de wedstrijd werd Twan van Meerten gehuldigd voor het spelen van 100 wedstrijden in het eerste elftal van FC ’s-Gravenzande door bestuurslid Dirk Valstar. Hij ontving een fraai aandenken en natuurlijk was er een mooie ruiker bloemen voor zijn vriendin.

Opstelling FC ’s-Gravenzande: Danny Koning, Gijs Abbas, Pascal Broch, Roy Vermolen, Patrick Triep (76. Jan Verduijn), Sander Koeleman, Yuri Westhoff, Twan van Meerten (89. Menno Roodenburg), Brian van der Mast, Frank Broos (81. David Belic), Ziko Özdemir

Opstelling Quick: Mark Jacobs, Virgil Tjin-Asjoe (46. Asig Murat), Mitchell Weissenberg, Philip Kouwenhoven, Pepijn van Zwieten de Blom, Steven de Kruijff, Marc Boshoff, Govert Lonzième, Frank van der Heiden, Rachid Bouyaouzan (65. Roderick Meinema), Mehmet Güngör

Scheidsrechter: dhr. Martijn Vos uit Zutphen, assistenten: mw. Franca Overtoom uit Opdam en dhr. Bas Persoon uit Naaldwijk