Mannen Zaterdag (landelijk A-cat), Hoofdklasse A

13 april 2019 14:30

A.L. (Harold) van de Ketterij

Opstelling

Velen herinneren zich ongetwijfeld nog de wedstrijd van 8 december vorig jaar in Volendam. Vol goede moed met veel supporters ging het naar het gezellige Volendam. FC ’s-Gravenzande was op dat moment trots op de tweede plaats in de competitie en moesten tegen de koploper, een echte topper dus. Maar de mannen van Richard Elzinga konden geen vuist maken en ging er met 4-0 af. Een ervaring rijker en een illusie armer. Volendam bouwde langzaam maar zeker de voorsprong uit op de concurrentie. Maar de laatste tijd gaat het wat minder en vorige week werd zelfs verloren van Nootdorp, dus Volendam zal de draad weer op moeten pakken. FC ’s-Gravenzande heeft iets goed te maken, dus genoeg ingrediënten voor een aantrekkelijke wedstrijd. Maar moest dat wel doen zonder Samet Dag, leek de blessure vorige week tegen DFS nog mee te vallen, later bleek dat hij zijn kuitbeen had gebroken en een operatie noodzakelijk is. Ook Patrick Triep was vanwege een blessure nog niet beschikbaar.

Aantrekkelijke eerste helft

De ene wedstrijd is de andere niet. Dat werd duidelijk in de wedstrijd tegen koploper Volendam. Waar het bij FC ’s-Gravenzande de laatste maanden allemaal erg moeizaam ging zonder hoogstaand voetbal, was het nu genieten voor de talrijke toeschouwers. In de aanvangsfase was het Volendam dat de aanval zocht en ook wat kansjes kreeg. Een inzet van Stefan Plat werd door Danny Koning goed gepakt terwijl hij kort hierna nogmaals in goede positie kwam, maar de bal voorlangs schoot. Na ruim een kwartier spelen kwam FC ’s-Gravenzande goed weg toen de bal van de achterlijn werd gewerkt en via de paal nog een hoekschop opleverde voor de Volendammers. Ook Nick Tol was nog gevaarlijk, maar schoot de bal tegen een verdediger van de thuisploeg en een schot van Harry Zwarthoed ging naast. FC ’s-Gravenzande had wel enkele goed lopende aanvallen laten zien, maar de afwerking lukte nog niet. Tot de 25e minuut. Frank Broos kon zich eindelijk eens goed vrijspelen en haalde verwoestend uit van zo’n 20 meter waarop doelman Sander Binken kansloos was: 1-0. Nog geen minuut later was het Yuri Westhoff die tussen twee verdedigers kon inschieten, maar stuitte op de Volendam doelman. Na weer een goedlopende aanval na een half uur spelen was het Twan van Meerten die zijn tegenstander omspeelde, de bal goed voorgaf waarna Yuri Westhoff de bal bij de eerste paal binnentikte: 2-0. Jan Verduijn was in de 38e minuut nog gevaarlijk, maar schoot de bal recht op de Volendam keeper en die had daar geen moeite mee. Nadat Twan van Meerten zijn schot over het doel zag gaan was het kort voor rust Jan Verduijn die op de rechterkant goed voorgaf waarna Yuri Westhoff de bal bij de tweede paal binnenkopte: 3-0. Een veel gehoorde opmerking in de rust was, gezien eerdere wedstrijden waar een voorsprong zomaar werd weggegeven of FC ’s-Gravenzande in staat was deze voorsprong te behouden. In elk geval was het in de eerste helft genieten langs de lijn met goed en verzorgd voetbal.

Het leek nog spannend te worden

Na rust zocht FC ’s-Gravenzande direct weer de aanval. Dat leverde een vrije trap dicht tegen de achterlijn die door Sander Koeleman werd genomen. De bal verdween in het Volendamse doel, maar de grensrechter stak zijn vlag omhoog. Na overleg tussen de grens- en scheidsrechter werd deze treffer echter om onduidelijke redenen geannuleerd. Een schotje van Twan van Meerten in de 53e minuut was veel te zacht om Sander Binken in de problemen te brengen. Toch wist Volendam terug te komen toen Niels Springer een voorzet vanaf de rechterkant via onderkant lat binnenkopte: 3-1 in de 56e minuut. Maar twee minuten later liep FC ’s-Gravenzande weer uit. Uit een hoekschop van Sander Koeleman kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Frank Broos. Die schoot met een zacht rollertje de bal in de rechterhoek: 4-1. In de 68e minuut had de thuisploeg pech dat een snoeiharde uithaal van Frank Broos via binnenkant paal weer het veld in kwam en Volendam voor een nog grotere achterstand behoedde. Natuurlijk probeerde de gastploeg weer dichterbij te komen met een aantal verse krachten in het veld. Niels Springer schoot eerst de bal nog recht in de handen van Danny Koning, maar in de 86e minuut werd er in de defensie niet goed opgelet en bracht hij de stand op 4-2. Volendam probeerde nog van alles, maar FC ’s-Gravenzande gaf die voorsprong niet meer uit handen. Een prima teamprestatie met aantrekkelijk voetbal, ze kunnen het dus nog wel.

Opstelling FC ’s-Gravenzande: Danny Koning, Gijs Abbas, Pascal Broch, Roy Vermolen, Sander Koeleman (83. Menno Rodenburg) Yuri Westhoff, Twan van Meerten, Frank Broos, David Belic, Ziko Özdemir, Jan Verduijn (71. Rick Boers)

Opstelling Volendam: Sander Binken, Sonny Tol (61. Stef Schokker), Henny Schilder, Eric Veerman, Wessel Stuyt, Nick Tol (56. Azeddine Sout), Niels Springer, Harry Zwarthoed, Joey Tol, Stefan Plat, Nick Tuyp (79. Stan Veerman)

Scheidsrechter: dhr. Harold van de Ketterij uit Goes, assistenten: Jochem Jongenotter uit Dordrecht en dhr. Giovanni Francees uit Tilburg