Hoofdklasse A

31 augustus 2019 14:30

J. (Jelle) Besselsen

Klik hier voor de wedstrijdfoto's

De eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2019-2020 was Sportlust’46 te gast bij FC ’s-Gravenzande. Zij werden vorig seizoen kampioen in de eerste klasse en komen nu dus uit in de Hoofdklasse. Aan de laatste ontmoeting heeft FC ’s-Gravenzande nu niet bepaald goede herinneringen. Dat was op Hemelvaartsdag 2018 op het terrein van DHC in Delft toen beide ploegen de finale speelden om de districtsbeker van West II en Sportlust’46 terecht met een 2-0 overwinning huiswaarts keerde. Er viel dus nog wat recht te zetten voor de thuisploeg.

FC ’s-Gravenzande niet bij de les

Trainer Richard Elzinga zal zich ongetwijfeld een andere start van de competitie hebben voorgesteld, want met maar liefst een 0-4 overwinning vertrok Sportlust’46 in opperbeste stemming weer richting Woerden. Elzinga heeft nog geen keuze gemaakt omtrent de doelman. ”Dinsdagavond zouden wij spelen tegen FC Lisse, maar dat ging op het laatste niet door. Daardoor heb ik nog geen keuze kunnen maken en keept Danny Koning, die anders tegen FC Lisse zou spelen. Volgende week kijken we wie eerste, tweede en derde keeper gaat worden,” aldus Elzinga die ook nog Daniël Kumic op zijn lijstje heeft staan. Aan de doelman lag het zeker niet in de wedstrijd tegen Sportlust’46. De thuisploeg heeft eigenlijk in de hele wedstrijd geen enkele goede kans gehad om te scoren. Vooral Mark van der Weijden was een plaag voor de ’s-Gravenzandse defensie. Al in de tweede minuut kon hij op doel schieten uit een voorzet vanaf de linkerkant, maar Danny Koning stopte zijn inzet en dat deed hij in de 7e minuut weer. In de 13e minuut scoorde hij wel, maar die treffer werd wegens buitenspel geannuleerd. Sportlust’46 was veruit de bovenliggende partij maar was nog niet succesvol in de afronding. Na ruim een kwartier spelen schoot Mark van der Weijden de bal voorlangs en was het Sjoerd Vlasman die over schoot. Ook Nick Verhagen was nog kansrijk maar schoot naast. De keren dat de thuisploeg wat kon doen kwam van Sander Koeleman. Een vrije trap leverde nog een hoekschop op, en een voorzet van hem kon door Yuri Westhoff niet worden afgerond. In de 34e minuut volgde een langdurige blessurebehandeling toen Gijs Abbas en Rick Wils in een duel met de hoofden tegen elkaar kwamen. Wils kon uiteindelijk weer terug het veld in met een verband om zijn hoofd, maar Abbas moest naar het behandelcentrum om de wond te laten hechten. Invaller Ardi Luijendijk zal zich ongetwijfeld een andere invalbeurt hebben voorgesteld bij FC ’s-Gravenzande. Hij ging bij zijn eerste balcontact in de fout, en kon Sportlust’46 de bal voor het doel brengen, die kwam via Danny Koning weer in het veld en stond Mark van der Weijden op de juiste plaats om het af te ronden: 0-1. Vijf minuten later was het weer raak toen een hoekschop van Jasper Werkhoven door Glenn Geefshuijsen werd binnen getikt: 0-2. In de ruime blessuretijd van de eerste helft toch nog wat pogingen van de thuisploeg. Een vrije trap van Patrick Triep werd door Roy Vermolen goed doorgekopt, maar doelman Menno de Jong reageerde attent. Na een overtreding van Floris Mulder op Roy Vermolen mocht Sander Koeleman op zijn favoriete stek een vrije trap nemen, maar schoot deze in de muur en een schotje van Patrick Triep was veel te zacht om de Sportlust’46 doelman in de problemen te brengen.

Het werd alleen maar erger

Wie had verwacht dat FC ’s-Gravenzande in de tweede helft nog eens extra de mouwen op zou stropen om er nog wat van te maken kwam bedrogen uit. Het was alleen maar Sportlus’46 dat de wedstrijd dicteerde en ontbrak het bij de thuisploeg aan scherpte, inzet, felheid en werklust met veel verkeerde passes tot gevolg. Aanvallend kon de thuisploeg geen enkele vuist maken, al werden de voorwaartsen ook maar zelden aangespeeld. In de 64e minuut kwam FC ’s-Gravenzande goed weg toen een schot van Mark van de Weijden via binnen paal recht in de handen van Danny Koning kwam. In de 70e minuut verzuimde Sportlust’46 de score verder op te voeren toen op aangeven van Van der Weijden invaller Younes Ouaali naast schoot, maar vier minuten later was het toch raak toen na een simpel steekballetje Sjoerd Vlasman de bal achter Danny Koning schoot. In de 79e minuut was het Dennis van Rijn die de bal recht in de voeten van Mark van der Weijden schoof, en die had geen moeite de eindstand op 0-4 te bepalen. Er is dus een hoop werk aan de winkel voor de technische staf om het tij te keren.

Jammer was het wel voor Yuri Westhoff die zijn 250e wedstrijd speelde en natuurlijk graag zijn eerste doelpunt wilde scoren in deze competitie. Maar dat stond de huldiging niet in de weg. Na afloop van de wedstrijd werd hij in het bijzijn van zijn familie in het zonnetje gezet.

Opstelling FC ’s-Gravenzande: Danny Koning, Dennis van Rijn, Gijs Abbas (34. Ardi Luijendijk), Roy Vermolen, Patrick Triep, Sander Koeleman, Yuri Westhoff, Twan van Meerten, Brian van de Mast, Ali Khaldi (75. Bjorn Swensen), David Belic

Opstelling Sportlust’46: Menno de Jong, Nick Verhagen, Mike Verhagen, Thomas Heideman (73. Remco de Weerd), Mark van der Weijden, Patrick Lopes Martins de Veiga (56. Martijn Jansen), Floris Mulder, Jasper Werkhoven, Sjoerd Vlasman, Rick Wils (68. Younes Ouaali), Glenn Geefshuijsen

Scheidsrechter: dhr. Jelle Besselen uit Barneveld, assistenten dhr. Robert Leenstra uit Heerhugowaard en dhr. Iwan Larijn uit Dordrecht