5 september 2020 14:30

S.C. (John) Kraak

Opstelling FC 's-Gravenzande 1

WEDSTRIJDFOTO'S

De eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen 2020-2021. Tegenstander was het Vlaardingse Zwaluwen, juist die wedstrijd stond op het programma voor zaterdag 14 maart, toen al het voetbal abrupt werd stilgelegd in verband met de corona uitbraak. De thuiswedstrijd leverde voor FC ’s-Gravenzande vorig seizoen een 1-1 puntendeling op. De voorbereiding verliep voor de ’s-Gravenzanders nou niet bepaald vlekkeloos. Mede door blessures en wat andere oorzaken zagen we nog maar weinig wedstrijden waarvan je dacht ’het zit wel goed’. Maar wie weet, nu het weer om het ’echie’ gaat is het toch weer anders.

Levendige eerste helft

Er zouden op het sportpark van Zwaluwen ’slechts’ 250 toeschouwers toegelaten worden. Dat was voor veel van de ’s-Gravenzandse supporters aanleiding om al meer dan een uur voor aanvang zich te melden bij het entreeloket van Zwaluwen. De kantine zat dan ook al snel vol met koffie of wat anders drinkende supporters van FC ’s-Gravenzande in afwachting van wat komen ging. Zij zullen er achteraf geen spijt van hebben gehad, al was het in de laatste 5 minuten ineens erg spannend. FC ’s-Gravenzande speelde een goede eerste helft, was veel aan de bal en de spelers wisten elkaar goed te vinden. Zwaluwen werd dan ook ver teruggedrongen op eigen helft, maar men moest alert zijn op de soms snelle counters. Mede door prima keeperswerk van Jurrian Jouvenaar in de eerste 10 minuten op schoten van Darnell Hall en Etson Galong bleef een achterstand de ’s-Gravenzanders bespaard. Voor FC ’s-Gravenzande was Patrick Triep gevaarlijk, maar zijn inzet werd tot hoekschop verwerkt. Die werd door Sander Koeleman genomen waaruit Gijs Abbas de bal over de lat kopte. In de 16e minuut kwam FC ’s-Gravenzande op voorsprong. Na een wippertje van Patrick Triep kwam de bal voor de voeten van Yordi Klepke die het fraai afrondde: 0-1. De thuisploeg had hierna zomaar weer op gelijke hoogte kunnen komen, want vanaf de aftrap was Jazzy Adams gevaarlijk, maar schoot naast. Ook mocht FC ’s-Gravenzande van geluk spreken toen Stefano Gonclaves binnen de 16 meter neer ging, maar de goed leidende scheidsrechter John Kraak wilde van geen strafschop weten. Nadat Jurrian Jouvenaar een inzet van Jazzy Adams stopte waren er kansen voor de ’s-Gravenzanders. Een schotje van Frank Broos ging naast, een vrije trap, genomen door Patrick Triep, schoot hij recht in de handen van doelman Michael de Leeuw, maar in de 36e minuut lukte het toch de voorsprong te verdubbelen. Een hoekschop van Yordi Klepke werd bij de tweede paal door Frank Broos binnengekopt: 0-2. Jammer was vijf minuten voor rust het uitvallen van doelman Jurrian Jouvenaar die tot dan toe een prima wedstrijd keepte. Met een liesblessure moest hij zich echter laten vervangen door Stefan Gravesteijn.

Slotfase toch nog spannend

Direct na rust kreeg FC ’s-Gravenzande enkele opgelegde kansen om nog verder weg te lopen. Na een snelle uitbraak gaf Patrick Triep de bal op maat mee met Yuri Westhoff, maar die verzuimde het af te maken. Vervolgens was het Frank Broos die de bal goed voorgaf, maar nu kon Yordi Klepke het niet afmaken, terwijl Patrick Triep de bal naast schoot. Maar hierna kantelde de wedstrijd en was het Zwaluwen dat veelvuldig op de helft van de ’s-Gravenzanders te vinden was. Dat leverde wel een doelpunt op van Adair Veiga Lopes, maar hij maakte hierbij hands (en kreeg geel) dus die treffer ging niet door. In de 62e minuut kwam FC ’s-Gravenzande goed weg toen Yasin Mazlum de bal uit een vrije trap via de lat over zag gaan. Bij een van de spaarzame uitvallen kwam, met nog een klein kwartier op de klok, de bal via Sander Koeleman en Patrick Triep bij Yuri Westhoff, die bleef kalm en schoof de bal laag over de grond in het doel: 0-3. Geen vuiltje aan de lucht zou je dan denken, maar dat liep toch even anders en het werden geheel onnodig nog vijf spannende minuten. Eerst tikte doelman Stefan Gravesteijn in de 86e minuut een vrije trap van invaller Pjotr Jongste nog over de lat, maar een minuut later plofte de bal zomaar in de rechterhoek op een inzet van Darnell Hall. Twee minuten later werd het zelfs 2-3 toen Pjotr Jongste raak kopte. Maar verder kwam men gelukkig niet en zo gingen de 3 punten mee naar ’s-Gravenzande. Een prima start na een matige voorbereiding.

Opstelling Zwaluwen: Michael de Leeuw, Mauro Kloppert, Yasin Mazlum, Stefano Goncalves, Jazzy Adams, Sander Barragan (78. Emmanuel Ennin), Kelvin Groen, Sem van Prooijen, Adair Veiga Lopes (82. Pjotr Jongste), Darnell Hall, Etson Galong

Opstelling FC ’s-Gravenzande: Jurrian Jouvenaar (40. Stefan Gravesteijn), Dennis van Rijn, Gijs Abbas, Pascal Broch, Patrick Triep, Sander Koeleman, Yuri Westhoff, Yordi Klepke (68. Ardi Luijendijk), Frank Broos (80. Rick Boers), Erwin Nuijtinck, Samet Dag

Scheidsrechter: John Kraak uit Piershil, assistenten: Dennis Henkens en Murat Yanat