24'

Mannen Zaterdag (landelijk A-cat), Hoofdklasse A

1 september 2018 14:30

R.N. (Roel) de Cock

Tussen alle nieuwkomers in de Hoofdklasse A begon FC ’s-Gravenzande de competitie van het seizoen 2018-2019 tegen een bekende tegenstander: FC Rijnvogels uit Katwijk. Vorig seizoen deden beide ploegen niet veel voor elkaar onder. FC Rijnvogels eindigde als zesde met 44 punten, gevolgd door FC ’s-Gravenzande op de zevende plaats met 43 punten. FC ’s-Gravenzande werd in de uitwedstrijd met een 3-1 nederlaag naar huis gestuurd, dus er viel nog wat recht te zetten voor de mannen van Richard Elzinga.

Ontstellend zwak begin

Na de prima gespeelde oefen- en bekerwedstrijden had FC ’s-Gravenzande zich ongetwijfeld een andere start van de competitie voorgesteld. De oorzaak van de nederlaag moet de ploeg echter geheel bij zichzelf zoeken. Dat het na de eerste 25 minuten nog slechts 2-0 stond was op zichzelf al een wonder, want een verdubbeling had er zeker ingezeten. FC ’s-Gravenzande gaf totaal niet thuis, foute passes, onnodig balverlies, geen scherpte en weinig beleving. Al in de 6e minuut ging het fout toen uit een hoekschop van Jaap van Duijn aanvaller Max van Steen helemaal vrijstond bij de tweede paal en de bal in het doel werkte: 1-0, kennelijk verkeek ook doelman Danny Koning zich hierop. Twee minuten later was de thuisploeg dicht bij een verdubbeling van de stand, maar zowel Chadion Melfor als Max van Steen wisten de bal niet in het doel te werken. Dat was ook het geval toen Ricardo de Vlugt in vrije schietpositie kwam, maar tot opluchting van de FC ’s-Gravenzande aanhang de bal over het doel schoot. Maar die verdubbeling kwam er in de 24e minuut alsnog. Een ingekopte bal van Jaap van Duijn leek een makkelijke prooi voor Danny Koning, maar hij kreeg de bal niet onder controle en rolde uiteindelijk over de doellijn: 2-0. Hierna besefte FC ’s-Gravenzande kennelijk dat het anders moest, want men zocht toen wel meer de aanval en kwam er wat meer beleving en strijd, en ook mogelijkheden. Een uithaal van Patrick Triep werd door de doelman gestopt. Twan van Meerten schoot goed in, de doelman werkte de bal weg, maar in de rebound was niemand alert om de bal nogmaals in te schieten. Een inzet van Roy Vermolen werd door de verdediging van FC Rijnvogels tot hoekschop verwerkt en even later schoot hij de bal recht in de handen van doelman Jeffrey Verkerk. Een schot van Frank Broos, kort voor rust, was veel te zacht om de doelman in de problemen te brengen.

Wel mogelijkheden maar geen doelpunten

De tweede helft was er gelukkig meer strijd en beleving, dat zal trainer Richard Elzinga zijn spelers ongetwijfeld op een duidelijke manier kenbaar hebben gemaakt. Sander Koeleman schoot in de 52e minuut goed in, maar deze werd tot hoekschop verwerkt. Aan de andere kant was het even later Max van Steen die gevaarlijk leek te worden, maar zijn inzet werd door Danny Koning gestopt. In de 58e minuut kwam bij FC Rijnvogels invaller Roy van Leeuwen in het veld, maar zijn optreden was maar van korte duur. Binnen 9 minuten kreeg hij tweemaal geel en mocht gaan douchen en kwam de thuisploeg met 10 man te staan. FC ’s-Gravenzande zocht massaal de aanval, kreeg ook wat mogelijkheden, maar het lukte niet. Frank Broos schoot net naast, invaller Ruben de Groot zag zijn schot voorlangs gaan en Yuri Westhoff kon op aangeven van de Groot net niet bij de bal komen op de rand van de doellijn. De beste kans was nog voor Roy Vermolen toen hij uit een hoekschop van Patrick Triep de bal rakelings naast kopte. Voor de thuisploeg vielen er nauwelijks nog kansen te noteren in de tweede helft. Zij verdedigden de 2-0 voorsprong en gaven die niet meer uit handen.

Opstelling FC Rijnvogels: Jeffrey Verkerk, Dirk Jan van den Oever, Arie de Vreugd, Ricardo de Vlugt, Luuk Slegt, Max van Steen (70. Sammy Zandbergen), Romano van der Stoep, Jaap van Duijn, Reno van Heiningen (70. Ted de Man), Kevin Wijmer, Chadion Melfor (58. Roy van Leeuwen)

Opstelling FC ’s-Gravenzande: Danny Koning, Gijs Abbas, Pascal Broch, Roy Vermolen, Patrick Triep, Sander Koeleman, Yuri Westhoff, Twan van Meerten (80. Ruben de Groot), Frank Broos (80. Jan Verduijn), Samet Dag, Ziko Özdemir (69. Menno Roodenburg)

Scheidsrechter: R.N. (Roel) de Cock uit Tilburg, assistenten: dhr. M.G.S. Kwaytaal en dhr. C.M. Vullings