85'

22 juni 2019 17:00

Ron Karremans

Opstelling

Op sportpark Houtrust, de thuishaven van sv Scheveningen, vonden de finales plaats van de toernooien die gespeeld zijn in de strijd van het Haaglanden Voetbal Toernooi. Als sluitstuk hiervan was de finale tussen FC ’s-Gravenzande en DHC (Delfia Hollandia Combinatie) om de Sir Winston Cup.

DHC werd in de eerste ronde vrijgeloot, vervolgens werd gewonnen van Oliveo met 1-3, HBS met 0-1 en Westlandia (zo) met 4-3. FC ’s-Gravenzande bereikte de finale door met 3-1 te winnen van TAC’90, tegen Westlandia (za) werd het 2-2 en brachten penalty’s de beslissing, vervolgens werd met 3-1 gewonnen van Forum Sport en met 3-2 van sv Nootdorp.

DHC heeft lang meegedaan om promotie naar de hoofdklasse zondag, maar moest in de 3e ronde uiteindelijk afhaken. Voor FC ’s-Gravenzande zit de competitie er al een poosje op en speelde op Hemelvaartsdag de wedstrijd om de districtsbeker van West II tegen Ter Leede die met 0-4 werd gewonnen. Hoe precies de krachtsverhoudingen lagen was vooraf alleen maar gissen, maar uiteraard wilden beide ploegen deze beker graag mee naar huis nemen.

Fel begin DHC

DHC begon fel aan de wedstrijd na het aanvangssignaal van scheidsrechter Ron Karremans, maar echt gevaarlijk werd het niet omdat de verdediging van FC ’s-Gravenzande weinig weggaf. Het eerste kansje was voor FC ’s-Gravenzande toen Patrick Triep vanaf de rechterkant de bal goed voorgaf. Yuri Westhoff stond klaar om binnen te schieten, maar werd door de verdediging van DHC tot hoekschop verwerkt. Een schot van Ziko Özdemir werd door de prima keepende DHC-doelman Mats Mangelmans gepakt. Voor DHC was het Youri Kooijmans die gevaarlijk leek te worden op aangeven van Quinten van der Kraaij, maar Danny Koning reageerde net iets sneller. Gaandeweg de eerste helft werd FC ’s-Gravenzande sterker, was ook wat feller, en veel in balbezit. Op aangeven van Frank Broos was er een schotje van Twan van Meerten, maar te zacht om de doelman in de problemen te brengen. Op een voorzet van Frank Broos waren het Yuri Westhoff en Twan van Meerten die het af konden maken, maar kregen de bal niet over de doellijn. Na ruim een half uur spelen een prima uithaal van Sander Koeleman, maar de DHC-doelman tikte de bal over de lat. Ruben de Groot was ook nog kansrijk op aangeven van Patrick Triep, maar ging ook over. In de 35e minuut kwam FC ’s-Gravenzande op voorsprong. Na een prima actie van Frank Broos op rechts kwam de bal bij Twan van Meerten, die gaf goed voor en kon Yuri Westhoff de bal binnen schieten: 1-0, een meer dan verdiende voorsprong op dat moment. Kort hierna was het Patrick Triep die de bal over de lat schoot en Yuri Westhoff stuitte op doelman Mangelmans, al ging dat wel ten koste van een hoekschop. DHC kwam enkele malen goed weg en kreeg zelf niet veel kansen. Een vrije trap enkele meters voor de 16 meterlijn werd door Frank de Lange recht in de handen van Danny Koning geschoten. Kort voor rust mocht DHC nogmaals een vrije trap nemen maar die werd door Jeffrey van Roon over geschoten. Voor FC ’s-Gravenzande was het Sander Koeleman die kort voor rust de bal tegen de paal schoot, in de rebound was Yuri Westhoff die het alsnog kon afmaken maar zijn inzet werd weggewerkt. Het slotakkoord in de eerste helft was van Twan van Meerten die zijn uithaal via de vuisten van de DHC-doelman tot hoekschop zag verwerkt. Als FC ’s-Gravenzande wat beter met de kansen was omgesprongen had de score zeker hoger moeten zijn voor rust.

Spannende tweede helft

DHC kwam goed uit de kleedkamer en FC ’s-Gravenzande had het in het begin lastig, viel ver terug en kwam nog maar nauwelijks voor het doel van DHC. Eerst was er een kansje voor Jordy Brouwer die door Danny Koning werd gepakt, en dat deed hij ook op een inzet van Quinten van der Kraaij. Nadat Frank Broos zijn inzet door DHC-doelman Mats Mangelmans zag gestopt was het na een snelle uitbraak Youri Kooijmans die goed voorgaf en Jordy Brouwer de stand weer in evenwicht bracht: 1-1, al wist Danny Koning zijn inzet in eerste instantie nog te stoppen. Met een knieblessure moest Frank Broos in de 64e minuut van het veld, zijn vervanger was Rick Boers. Toch kwam FC ’s-Gravenzande weer op voorsprong in de 67e minuut. Patrick Triep zette enkele DHC-spelers op het verkeerde been en met zijn mindere linkerbeen schoot hij de bal in de linkerbovenhoek, hier was de doelman van DHC kansloos, een beauty van een doelpunt: 2-1. Kort achterelkaar nog twee mogelijkheden voor FC ’s-Gravenzande en weer was het doelman Mats Mangelmans die DHC voor een grotere achterstand behoedde. Eerst stopte hij een inzet van David Belic en een uithaal van Sander Koeleman tikte hij over de lat. Toch gaf DHC zich nog niet gewonnen. Nadat invaller Djerreld Muntslag op een voorzet vanaf de linkerkant over het doel schoot was het in de 83e minuut invaller Soliman el Yakoubi die profiteerde van matig verdedigen en de bal achter Danny Koning schot: 2-2. Terwijl iedereen al aan een verlenging dacht was het in de 85e minuut Twan van Meerten die vanaf 25 meter uithaalde en de bal via binnenkant paal achter doelman Mats Mangelmans in het doel zag verdwijnen: 3-2. DHC probeerde uiteraard nog langszij te komen, maar een vrije trap vanaf de rand 16 meter van Jeffrey van Roon werd tot hoekschop verwerkt en Djerreld Muntslag kopte naast. Voor FC ’s-Gravenzande was het Twan van Meerten die nog kansrijk was, maar zijn inzet ging over.

Bittere nasmaak

Gescoord werd er niet meer en wat vorig jaar in drie finales niet lukte werd nu rechtgezet met het winnen van twee finales. Heel graag had FC ’s-Gravenzande ook die derde finale gespeeld, maar de toernooicommissie van de Flynth Westland Cup was niet in staat om alsnog een geschikte andere datum te vinden voor deze finale omdat beiden op dezelfde datum en aanvangsuur waren vastgesteld en dat al ver van tevoren zag aankomen. Iets waar FC ’s-Gravenzande geen invloed op had en dus zelf moest kiezen. Jammer, en die bittere nasmaak van het niet spelen van de finale van de Westland Cup en Westlandia (za) uit te roepen tot winnaar van het toernooi blijft nog wel even hangen.

Opstelling FC ’s-Gravenzande: Danny Koning, Ruben de Groot, Pascal Broch, Patrick Triep, Sander Koeleman)90. Menno Roodenburg), Yuri Westhoff, Twan van Meerten (92. Bob Wissenburg), Frank Broos (Rick Boers), David Belic, Brian van de Mast, Ziko Özdemir

Opstelling DHC: Mats Mangelmans, Manuel Mansanga, Joey Emmerik, Joren Tromp, Jeffrey van Roon, Vincent Romeijn, Quinten van der Kraaij (65. Djerreld Muntslag), Brent Biesheuvel (79. Soliman el Yakoubi), Jordy Brouwer, Frank de Lange, Youri Kooijmans

Scheidsrechter: R. Karremans, assistenten: B. van Lith en E. van Vliet. 4e official: E. Pieterman